Schoonmaakazijn tegen onkruid

Het voorjaar komt er weer aan en iedere keer als ik mijn lokale supermarkt binnen loop kijk ik tegen een pallet vol met 5 liter jerrycans schoonmaakazijn aan. Ik baal als ik zie dat de stapel kleiner wordt. Het gebruik van schoonmaakazijn als onkruid bestrijder is namelijk slecht voor het milieu. Allerlei nuttige dieren, zoals bijen, vlinders en andere insecten, hebben er last van. Het grondwater wordt verontreinigd en het kost veel moeite om de zuren weer uit het grondwater te filteren. Duidelijk is voor mij als ik het gesprek met mensen aan ga over het gebruik van azijn als onkruidbestrijder, dat zij vaak het woordje biologisch als verdediging gebruiken. Het is maar azijn hoor en dat is biologisch afbreekbaar. Ik verwijs dan naar de website van het RIVM. Hier wordt duidelijk uitgelegd dat het gebruik in hoge concentraties schadelijk is voor ons milieu en dat het gebruik op deze manier niet is toegestaan. De middelen met lagere concentraties azijnzuur zijn wel toegestaan, maar waarom zou je als er genoeg manieren zijn om het onkruid op een biologische manier te verwijderen. Wil je weten welke? Neem dan gerust contact met mij op voor wat advies.

Ophouden dus met het gebruik van natuurazijn als onkruid bestrijder! Denk biologisch!

Nog niet overtuigd? Lees dan deze informatie die op de verpakking van de 5 liter jerrycan staat. Vooral de extra informatie moet je toch aan het nadenken zetten!

Schoonmaak azijn in de supermarkt
Een pallet vol met schoonmaakazijn bij de lokale supermarkt

Beschrijving:

Schoonmaakazijn is een kant-en-klaar product dat 9% azijnzuur bevat. Het lost kalk en vet op. Schoonmaakazijn is o.a. toe te passen voor ontkalking, reiniging, bestrijden van mos en onkruid.

Kenmerken:

  • Bevat 9% azijnzuur
  • Lost kalk en vet op
  • O.a. toe te passen voor ontkalking, reiniging en bestrijden van mos en onkruid.

Extra informatie:

Azijnzuur kan de huid irriteren op gevoelige plekken zoals wondjes. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het azijnzuur niet in contact met uw ogen komt. Let er dus goed op dat u niet per ongeluk in uw ogen wrijft met handen waar azijn aan zit. Mocht u toch azijnzuur in uw ogen krijgen, spoel dan meteen de ogen met water. In veel gevallen is dit afdoende. Desondanks is het altijd raadzaam om een arts te raadplegen wanneer uw ogen in contact zijn gekomen met azijnzuur.

Pas op bij natuursteen en kalkhoudende steensoorten. Azijnzuur reageert namelijk met kalk en kan daardoor verkleuring van de steen veroorzaken. Voorbeelden van natuursteen zijn, onder andere, kalksteen, marmer, graniet, gneis, leisteen, kwartsiet en zandsteen. Als u niet helemaal zeker bent van uw zaak, doe dan altijd eerst een klein proefstukje op een plaats uit het zicht.

Gepubliceerd door René Bos

Door mijn werk als vakbekwaam hovenier heb ik de praktijk geleerd hoe belangrijk de wilde bijen voor onze leefomgeving zijn. De laatste 20 jaar is hun aantal samen met andere insecten met meer dan 70% afgenomen. Ik voel het het als een persoonlijke opdracht om de mensen om mij hen voor te lichten over wat er aan de hand is en op welke eenvoudige wijze wij deze belangrijke insecten kunnen helpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: