Van steen naar insecten oase

De gemeente Huizen heeft aan het Droogdok een volledig steen en geasfalteerd plein omgetoverd naar een groene oase inclusief insecten en bijenhotel. Daarnaast is er voor de kinderen een speelplaats ingericht. Al tijdens de bouw was ik nieuwsgierig naar het eindresultaat. Op donderdag 11 juli 2020 was het eindelijk zover en werd het plein officieel geopend. De herinrichting is uitgevoerd in het kader van Operatie Steenbreek, waarmee de gemeente Huizen een stuk groener wil maken. Het plein bestaat nu uit meerdere borders, een pergula met picknicktafel, een insectenhotel en een speelplaats voor kinderen. Qua beplanting kan het nog beter. Er is gekozen voor veel grassen en enkele insectenplanten zoals Agastache, Nepeta, Brunnera, Liatris en Verbena. Op zich prima planten, maar het merendeel is op dit moment bloemloos door een overvloed aan grassen. Daarnaast is het de vraag of de Verbena en Agastache de winter gaan overleven. Ik ben een liefhebber van grassen, maar wel op een manier dat het structuur toevoegt aan een border. Alleen maar grassen in een border is mij iets te veel. Ook is het voor wilde bijen belangrijk dat de bloemen ieder weer in volle glorie aanwezig zijn. Alleen dan zullen zij zich in grote aantallen op een locatie gaan vestigen. Daarom is een keuze voor vaste bijenplanten van groot belang. Des al niet te min is het een prachtige verandering ten opzichte van de situatie van vroeger.

Het plein aan het droogdok in oude tijden
Zo zag het plein aan het Droogdok er vroeger uit (foto nieuwsblad voor huizen)

De gemeente Huizen geeft hiermee een mooi voorbeeld hoe je de inrichting van een wijk ten goede kan veranderen. Naast het feit dat de herinrichting meer biodiversiteit terug brengt in de directe omgeving, zullen de bewoners rondom het plein met veel meer plezier uit hun ramen naar buiten kijken. Dat is dus een dikke duim omhoog voor de gemeente Huizen!

Ontwerp tekening plein Droogdok
Ontwerp tekening zoals te downloaden via de website van de gemeente Huizen

Gepubliceerd door René Bos

Door mijn werk als vakbekwaam hovenier heb ik de praktijk geleerd hoe belangrijk de wilde bijen voor onze leefomgeving zijn. De laatste 20 jaar is hun aantal samen met andere insecten met meer dan 70% afgenomen. Ik voel het het als een persoonlijke opdracht om de mensen om mij hen voor te lichten over wat er aan de hand is en op welke eenvoudige wijze wij deze belangrijke insecten kunnen helpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: