Mijn grootste bijenhotel

Bijenhotel gemaakt door René Bos (wildebijen.com)
Bijenhotel gemaakt door René Bos

Het grootste bijenhotel tot nu toe heb ik vorig jaar juli gebouwd. Het staat in een tuin op een groot landgoed, waar veel diversiteit in beplanting aanwezig is. Tijdens mijn werkzaamheden daar zag ik al verschillende insecten. Denk aan vlinders, hommels en een aantal wilde bijen zoals klokjesbijen, maskerbijen, tronkenbijen en sluipwespen. Alles was aanwezig behalve de behuizing. In drie dagen van timmeren, boren en zagen is dit hotel gebouwd. Het maken van de zandwal nam wel een aantal dagen van voorbereiding in beslag. Met water heb ik de zandbodem laten inklinken tot een stevige massa. Dit hotel is dus voor bijen die boven en ondergronds wonen. Dit jaar zijn de eerste bewoners ingetrokken en is het wachten op uitbreiding van de populatie wilde bijen op deze locatie. Omdat er B&B gasten door deze tuin mogen wandelen, heb ik er een bordje met informatie over de wilde bijen en het hotel in drie talen (Nederlands, Engels en Duits) bijgeplaatst. Een hotel waar ik met veel plezier aan heb gewerkt. Ik merk dat er steeds meer vraag is naar het bouwen van dergelijke insectenhotels. Dit najaar staan er weer enkele op de agenda. Door in het najaar of de winter de hotels te bouwen, zorg je ervoor dat deze klaar zijn voor het nieuwe vliegseizoen aanvangt. Je kan er dan op wachten dat de wilde bijen er gebruik van gaan maken en dat over de seizoenen heen de populatie in de tuin zal gaan groeien.

Gepubliceerd door René Bos

Door mijn werk als vakbekwaam hovenier heb ik de praktijk geleerd hoe belangrijk de wilde bijen voor onze leefomgeving zijn. De laatste 20 jaar is hun aantal samen met andere insecten met meer dan 70% afgenomen. Ik voel het het als een persoonlijke opdracht om de mensen om mij hen voor te lichten over wat er aan de hand is en op welke eenvoudige wijze wij deze belangrijke insecten kunnen helpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: