Erygium yuccifolium

Deze prachtige kruisdistel kwam ik laatst tegen in een border ontworpen door Piet Oudolf. Hij viel op door zijn statige lichtgrijze bollen van bloemen die nog in ontwikkeling waren. Erygium yuccifolium is in het Nederlands bekend als de yuccabladige kruisdistel.

Erygium yuccifolium
Erygium yuccifolium – een echte insectenmagneet

De Erygium yuccifolium komt oorspronkelijk voor op de prairies van Noord Amerika en heeft daar een beschermde status. De naam yucci verwijst naar het blad dat op de yucca lijkt. De plant houdt van een zonnige niet te droge plek en is kalkminnend. Dus een jaarlijks portie hiervan is een must. Onze ervaring is dat als de plant een te droge plek en geen aanvulling van kalk krijgt, hij verdwijnt uit de border. Het is dus geen gemakkelijke vaste plant, maar als je hem goed weet te onderhouden dan zal de Erygium yuccifolium je absoluut niet teleurstellen.

De plant bloeit in juli – september in het wit en wordt door veel honingbijen, wilde bijen, hommels en vlinders bezocht. De plant wordt ongeveer 1.2 – 1.4 meter hoog en bestaat uit veel bolvormige groenkleurende distelbloemen, die een vleugje blauw hebben voordat de plant wit gaat bloeien.

De plant is zeldzaam, vandaar de beschermde status en dankt zijn andere Nederlandse naam aan de tinctuur, die de indianen maakten uit de wortels als behandeling van een slangenbeet, die andere naam is namelijk de ratelslangkruisdistel.

Persoonlijk ben ik gek op de Erigeum yuccifolium omdat de plant al voor de bloei een prachtige aanwinst is in de border door zijn vele bolvormige groenkleurende distenbollen. De bloei krijg je er daarna nog gratis bij. Een echter aanrader en de bijen, vlinders en andere insecten zullen dankbaar zijn!

Gepubliceerd door René Bos

Door mijn werk als vakbekwaam hovenier heb ik de praktijk geleerd hoe belangrijk de wilde bijen voor onze leefomgeving zijn. De laatste 20 jaar is hun aantal samen met andere insecten met meer dan 70% afgenomen. Ik voel het het als een persoonlijke opdracht om de mensen om mij hen voor te lichten over wat er aan de hand is en op welke eenvoudige wijze wij deze belangrijke insecten kunnen helpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: