Hoornaarzweefvlieg

Hoornaarzweefvlieg op het dak van het bijenhotel
Hoornaarzweefvlieg op het dak van het bijenhotel

Ik had vandaag een bijzondere gast in de tuin. Hij lijkt op een wesp, hoornaar, is super groot, maar is een zweefvlieg. Oorspronkelijk leven deze insecten in Zuid Europa en komen zij in de warme zomermaanden ook voor in ons land. Voornamelijk in het zuiden, maar met deze hittegolf is een uitstapje naar het noorden ook mogelijk. Deze zweefvliegen zijn net als bijen heel belangrijk voor de bestuiving van de planten. Ze zijn dus vegetarisch en voeden zich uitsluitend met stuifmeel en nectar. Hij komt voornamelijk voor in stedelijk gebied en wordt daarom ook wel Stadsreus genoemd. Ze houden erg van de Buddleja (vlinderstruik), maar zijn ook op andere schermbloemige te vinden.

Wat de Hoornaarzweefvlieg of Stadsreus bijzonder maakt is dat zij leggen hun eitjes in de nesten van wespen en hoornaars. Zij hebben een manier gevonden om met rust gelaten te worden en ongestoord hun gang te kunnen gaan te midden van de wespen of hoornaars. Zonder problemen overleeft de zweefvlieg met zijn larven in het nest. Als de wespen en hoornaars aan hun levenscyclus komen, uitvliegen, paren en dood gaan, overwinteren de larven in de lege nest en verpoppen zij het volgende voorjaar naar een nieuwe generatie Hoornaarzweefvliegen. Met recht een bijzondere zomergast te noemen.

Gepubliceerd door René Bos

Door mijn werk als vakbekwaam hovenier heb ik de praktijk geleerd hoe belangrijk de wilde bijen voor onze leefomgeving zijn. De laatste 20 jaar is hun aantal samen met andere insecten met meer dan 70% afgenomen. Ik voel het het als een persoonlijke opdracht om de mensen om mij hen voor te lichten over wat er aan de hand is en op welke eenvoudige wijze wij deze belangrijke insecten kunnen helpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: