Biodiversiteit bespaart geld

Door de corona-crisis besloten wij dit jaar in eigen land op vakantie te gaan en viel het op dat sommige provincies en gemeentes al veel meer doen aan het begroeien van de bermen en plantsoenen met kruidachtige planten. Los van het feit dat het veel leuker en mooier is om naar te kijken en dat je de insecten er mee helpt, is het vooral ook stukken goedkoper in het onderhoud.

In Nederland is het namelijk zo dat het onderhoud van heesterbeplanting een kleine 3 euro per m2 is en zijn de kosten voor onderhoud van bemaaid en afgevoerd grasland ( waaronder de bloemenweides en bermen vallen), maar 0,25 euro per m2. Dat scheelt dus behoorlijk! Het voordeel komt omdat je een berm of bloemenweide maar twee keer per jaar moet maaien. Snoeiwerk en onkruid verwijderen zoals in de heestervakken is niet aan de orde en dat bespaart veel tijd.

Als je maar twee keer per jaar hoeft te maaien, voer je het groenfaval de eerste keer af en bij de tweede keer mulch je het. Zo dek je de bodem af met het maaisel dat je versnippert en krijgt onkruid minder de kans om weer te kiemen. Ook verbeter je hiermee de bodemstructuur. (Bron: tuin en landschap 16|17| 2020)

De brochure ‘Kosten en baten bijvriendelijk beheer’ geeft een mooi overzicht over deze kosten verdeling en is gratis te downloaden op www.bijenlandschap.nl.

Een wilde bloemenweide is een echte insectenlokker

Genoeg redenen om in te zetten op het terugbrengen en vergroten van de biodiversiteit in onze directe omgeving. De dieren en insecten zullen er van profiteren. De mensen zullen meer genieten van een groenere omgeving en de portemonnee van de verantwoordelijke groeninstanties zoals gemeentes zullen er veel voordeel aan hebben. Het is dus een win situatie voor iedereen!

Gepubliceerd door René Bos

Door mijn werk als vakbekwaam hovenier heb ik de praktijk geleerd hoe belangrijk de wilde bijen voor onze leefomgeving zijn. De laatste 20 jaar is hun aantal samen met andere insecten met meer dan 70% afgenomen. Ik voel het het als een persoonlijke opdracht om de mensen om mij hen voor te lichten over wat er aan de hand is en op welke eenvoudige wijze wij deze belangrijke insecten kunnen helpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: