
Via Facebook kreeg ik een video doorgestuurd van Elly uit Kerkrade. Zij had namelijk al een paar dagen een blauwzwarte houtbij in de achtertuin. Op zich is dit best bijzonder omdat de blauwzwarte houtbij op de rode lijst van Nederlandse bijen staat en als zodanig dus onder de bedreigde wilde bijen valt. Deze bij is de laatste jaren al in heel Nederland gesignaleerd, maar omdat het aantal waarnemingen achterblijft in vergelijking met andere soorten, is hij dus op de rode lijst geplaatst.
Wat de blauwzwarte houtbij bijzonder maakt is zijn formaat. Het is namelijk de grootste in Nederland voorkomende bij. Daarnaast is zijn kleur is prachtig. Een pikzwarte bij met een duidelijke blauwe glans op zijn vleugels.
De blauwzwarte houtbij nestelt in dood hout, waarin het vrouwtje gangen knaagt. De nestwanden worden gemaakt van houtsnippers. In tegenstelling tot veel wilde bijen, die dicht op hun voedselplek gaan wonen, kan de blauwzwarte houtbij wel tot 5 kilometer van het nest foerageren en is ook waargenomen op veel verschillende planten. Net als sommige hommels knagen zij ook een gaatje in de stam van een bloem om zo bij de nectar te komen.
Ze vliegen van eind maart tot half oktober. Dat is best een lange periode waarin de vrouwtjes begin juni het meest actief zijn en de mannetjes half april.
Met recht een prachtige waarneming van een bijzonder wilde bij in Nederland. Dank gaat uit naar Elly Stalmans voor het melden van deze bijzondere ontmoeting!