Echinops bannaticus ‘Taplow Blue’

Echinops bannaticus
Echinops bannaticus is een echte insectenlokker

In het Nederlands kennen wij deze vaste plant als de kogeldistel. Het distelachtige blad met stekels aan de bladranden verklaart de Nederlandse naam. Wat de Echinops zo geliefd maakt in de border zijn de prachtige lichtblauwe bollen, die aan het einde van een 80 tot 100 cm hoge stengel zitten en ontzettend veel insecten aantrekken.

Wij kiezen zelf vaak voor de Echinops bannaticus ‘Taplow Blue’. Deze cultivar uit de familie Asteraceae is een makkelijke vaste plant, die houdt van een zonnige plaats. Ook doet ze het goed op voedselarme gronden en kan goed tegen korte periodes van droogte. Het is een zomerbloeier, die in de maanden juli, augustus en september de borders verrijkt met hun opvallende aanwezigheid. Omdat het een sterke plant is met veel concurrentiekracht, is hij ook prima bruikbaar in het openbare groen.

Ook is de Echinops bannaticus een echte insectenplant en wordt bezocht door solitaire bijen zoals metselbijen, groefbijen, hommels, honingbijen en vlinders. Als je de tuin wilt inrichten dat je de insecten er mee helpt, dan is deze plant een welkome aanwinst in iedere tuin en openbaar groen. Reken bij de aanplant op 5 planten per m2.

Gepubliceerd door René Bos

Door mijn werk als vakbekwaam hovenier heb ik de praktijk geleerd hoe belangrijk de wilde bijen voor onze leefomgeving zijn. De laatste 20 jaar is hun aantal samen met andere insecten met meer dan 70% afgenomen. Ik voel het het als een persoonlijke opdracht om de mensen om mij hen voor te lichten over wat er aan de hand is en op welke eenvoudige wijze wij deze belangrijke insecten kunnen helpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: