Tanacetum vulgare

Boerenwormkruid is een inheemse vaste plant uit de composieten familie. Het is een pioniersplant en je komt hem daarom overal in Nederland tegen. Hij groeit vooral in ruigtes en in de berm langs de kant van de wegen. Maar hij kan ook prima in tuinen en zelfs plantenbakken geplant worden. Je moet hem dan wel in de gaten houden, omdat hij kan snel te dominant worden. Vooral de aanwezigheid van stikstof in de bodem bevordert de groei van Boerenwormkruid.

boerenwormkruid
Tanacetum vulgare – Boerenwormkruid

Het zijn vooral de gele bloemhoofdjes die de plant aantrekkelijk maken. Het blad is sterk geurend en de plant groeit in pollen vaak hoog boven de andere vegetatie uit. De stengels schieten omhoog uit de korte wortelstokken, die onder de grond zitten.

Boerenwormkruid dankt zijn Nederlandse naam aan het feit dat men vroeger een extract van de plant medicinaal gebruikte om wormen te verwijderen. Let wel op met deze plant, want door de alkaloïden die erin zitten is hij giftig. Om die reden laat het vee dat graast in de weide deze plant staan en eet alleen het gras er omheen weg.

De plant is belangrijk voor de solitaire bijen in Nederland. Er vliegen maar liefst 8 soorten op de mooie gele bloemen. Denk hierbij aan o.a. de wormkruidbij, kruiskruidzandbij, duinzijdebij, tronkenbij, gewone geurgroefbij, roodpotige groefbij, donkere zomerzandbij, hommels, honingbijen en vlinders. Er zijn dus genoeg redenen te bedenken om deze inheemse plant te laten staan of zelfs te vermeerderen in de directe omgeving.

Gepubliceerd door René Bos

Door mijn werk als vakbekwaam hovenier heb ik de praktijk geleerd hoe belangrijk de wilde bijen voor onze leefomgeving zijn. De laatste 20 jaar is hun aantal samen met andere insecten met meer dan 70% afgenomen. Ik voel het het als een persoonlijke opdracht om de mensen om mij hen voor te lichten over wat er aan de hand is en op welke eenvoudige wijze wij deze belangrijke insecten kunnen helpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: