Alliums

Alliums worden in het Nederlands sieruien genoemd. Deze prachtige bollen mogen in geen enkele bij-vriendelijke tuin ontbreken. Alliums zijn een toevoeging aan elke border die veel zonlicht vraagt. Toch doen verschillende soorten het ook prima in borders die halfschaduw zijn.

Allium Summer Drummer
Allium Summer Drummer

Het geslacht Allium bestaat uit ongeveer 1000 soorten. Veel soorten zijn eetbaar, zoals ui, prei, sjalot en bieslook. Zodra je de bol, stelen of bladeren beschadigd, komt er een duidelijke uiengeur vrij. De meeste soorten bloeien in de vroege zomer, direct na de vele voorjaarsbloeiers en daarmee zijn ze de perfecte opvolger om de border kleur te geven wanneer de vaste planten in ontwikkeling zijn. Allium betekent in het Latijn ‘knoflook’.

Alliums zijn geliefd bij bijen, vlinders en insecten, omdat de kleine bloempjes veel nectar bevatten en zo een goede voedselbron zijn. Als je goed oplet dan kun je Alliums gebruiken om het hele bloeiseizoen de insecten van nectar te voorzien. Zodra de voorjaarsbollen zijn uitgebloeid gaat bijvoorbeeld de Allium Purple Sensation (mei – juni) bloeien. Als deze klaar is dan komt de Allium Christophii (mei – juni) en de Allium siculum (mei – juni) , ook wel nectarscordum siculum genaamd op, daarna de Allium Summer Drummer (juli – aug) die op 175 cm hoge paarse stelen hoog boven de border uitsteekt en een geweldig hoogtebeeld aan de border toevoegt.

Wij hebben de Allium millenium (jul – aug) geprobeerd om te kijken of wij met deze zomerbloeier een nieuwe bol in de vervolglijn konden krijgen, maar helaas zijn deze dure bollen het volgende jaar niet meer opgekomen. Reden voor ons om deze bol niet meer te gebruiken. Op dit moment experimenteren wij met de Allium senescens ‘Lisa Blue’ (aug -sept) en de Allium angulosum (juli – sept) beiden zijn onbekende bieslook soorten die later in het seizoen bloeien. Wij streven naar een Allium-bloeiketen die van mei tot en met september voor prachtige bloemen en nectar in de borders zorgt. Het is nu afwachten wat deze twee soorten volgend jaar gaan doen.

Je kunt eigenlijk met veel verschillende soorten Alliums gaan experimenteren in de borders. Allium ursinum (Daslook apr – juni), Allium schoenoprasum (Bieslook mei – juni) en andere uiensoorten zijn een waardevolle toevoeging aan de tuin. Probeer gewoon uit wat werkt in jouw tuin en bouw deze uit naar een Allium bloei-keten die van het voorjaar tot en met het najaar je tuin tot leven brengt. Je zult er zelf veel plezier aan beleven en de insecten zullen je tuin absoluut weten te vinden.

Allium schoenoprasum
Allium schoenoprasum

Gepubliceerd door René Bos

Door mijn werk als vakbekwaam hovenier heb ik de praktijk geleerd hoe belangrijk de wilde bijen voor onze leefomgeving zijn. De laatste 20 jaar is hun aantal samen met andere insecten met meer dan 70% afgenomen. Ik voel het het als een persoonlijke opdracht om de mensen om mij hen voor te lichten over wat er aan de hand is en op welke eenvoudige wijze wij deze belangrijke insecten kunnen helpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: