Bloembollen, hommels, bijen en vlinders

Nu de zon weer gaat schijnen en de hommels, honingbijen en vlinders uit hun winterrust komen, zie je hoe belangrijk de aanwezigheid van voorjaarsbollen in de tuin is.

In het voorjaar bloeit er namelijk nog niet zoveel, maar zijn er al wel hommelkoninginnen, bijen en vlinders op zoek naar nectar en stuifmeel. De voorjaarsbloembollen zijn dan een belangrijke voedselbron voor al deze kruisbestuivers. Je kunt deze hommels, bijen en vlinders helpen door in het najaar bloembollen in je tuin of in potten op je terras en/of balkon te planten.

Crocus tommasinianus (boerenkrokus) met honingbij in februari 2021

Bloembollen die over het algemeen veel nectar en stuifmeel hebben zijn blauwe druifjes (Muscari) , krokusjes (Crocus) en wilde tulpen (Tulipa), anemonen (Anemone), sneeuwklokjes (Galanthus) en hyacinten (Hyacinthus). Een zonnige plek zal de productie van stuifmeel en nectar versterken.

Plant zoveel mogelijk biologische of onbespoten bloembollen. Bollen die wel behandeld zijn met bestrijdingsmiddelen (neonicotinoïden) kunnen zeer schadelijk zijn voor de vlinders en bijen en dat is iets wat wij natuurlijk moeten vermijden. Plant dus in het najaar zoveel mogelijk bollen om in het voorjaar de natuur een handje te helpen en zelf zo vroeg mogelijk te kunnen genieten van al die kleurige bloemen.

Wil je meer informatie, neem dan gerust contact op.

Gepubliceerd door René Bos

Door mijn werk als vakbekwaam hovenier heb ik de praktijk geleerd hoe belangrijk de wilde bijen voor onze leefomgeving zijn. De laatste 20 jaar is hun aantal samen met andere insecten met meer dan 70% afgenomen. Ik voel het het als een persoonlijke opdracht om de mensen om mij hen voor te lichten over wat er aan de hand is en op welke eenvoudige wijze wij deze belangrijke insecten kunnen helpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: