De gewone paardenbloem

Gewone paardenbloem
(Inheems) BIJENPLANT nummer 1 – De gewone paardenbloem

Wisten jullie dat de gewone paardenbloem (Taraxacum congl.) de best bezochte bijenplant van Nederland is! In Nederland komen er naar schatting ongeveer 1000 soorten voor. In een weiland staan er gemakkelijk meer dan 60 soorten en in de tuin kunnen dat zo meer dan 25 soorten zijn.

Van de 350 bekende wilde bijen in ons land bezoeken er 107 de paardenbloem. Dat zijn er dus veel en om die reden heeft de paardenbloem een belangrijke functie in ons ecosysteem. Ook vlinders zijn gek op de paardenbloem. Velen van ons beschouwen de paardenbloem als onkruid en verwijderen deze zo vaak als mogelijk is. Dit terwijl de wilde bijen het al moeilijk hebben met het vinden van voldoende voedsel. Voor mij als bijenliefhebber is het beeld dat ik had van de paardenbloem volledig veranderd. Eigenlijk heb ik het nooit meer over onkruid, maar over inheemse planten. Natuurlijk heb ik er begrip voor als je de paardenbloem weg haalt op een plaats in je tuin waar hij niet mooi past in het concept van je border, maar laat de paardenbloem gerust staan op plaatsen waar hij niet in de weg staat. De wilde bijen in jouw omgeving zullen je er dankbaar voor zijn.

Omdenken heet dat en voor mij als vakbekwaam hovenier heeft de kennis die ik verkregen heb door te duiken in de wereld van biodiversiteit, insecten en de wilde bijen deze verandering te weeg gebracht. Er is geen weg terug in mijn kijk op de wereld. Alles wat voedsel is voor de insecten heeft recht op een plaats in onze omgeving en ik ben altijd op zoek naar de juiste balans tussen wat wel en niet past in het concept van de tuin. Altijd met de insecten en wilde bijen in mijn achterhoofd.

Kijk nu naar de paardenbloem. Het bijzondere is dat zij aan apomixie (ongeslachtelijke voortplanting) doet en daarom helemaal geen bestuivers nodig heeft. Toch blijkt de paardenbloem super interessant te zijn voor vele insecten. Want niet alle paardenbloemen produceren stuifmeel, maar alle paardenbloemen produceren wel allemaal nectar. Voor honingbijen, hommels, solitaire bijen zoals de zandbijen, groefbijen, zijdebijen en wespbijen is de paardenbloem dus erg belangrijk als voedselbron.

Voor de paardenbloembij, die erg zeldzaam is in Nederland, zijn de paardenbloemen en andere composieten zelfs van levens belang. Ondanks dat de paardenbloem wijd verspreidt is in Nederland is deze paardenbloembij zeldzaam. Onderzoek naar welke soorten composieten belangrijk zijn voor deze paardenbloembij is noodzakelijk. Maar wij kunnen de paardenbloembij al vast helpen door de paardenbloem wat vaker te laten staan en misschien kunnen wij er zo aan bij dragen om de paardenbloembij van de rode lijst af te krijgen.

Een paardenbloem is dus veel meer dan een stukje onkruid. Voor veel bijen is deze plant van levensbelang!

Hij staat namelijk niet voor niets op nummer 1 op de lijst van bijenplanten. Ga voor meer informatie over deze interessante plant naar taraxaumnederland.nl.

Gepubliceerd door René Bos

Door mijn werk als vakbekwaam hovenier heb ik de praktijk geleerd hoe belangrijk de wilde bijen voor onze leefomgeving zijn. De laatste 20 jaar is hun aantal samen met andere insecten met meer dan 70% afgenomen. Ik voel het het als een persoonlijke opdracht om de mensen om mij hen voor te lichten over wat er aan de hand is en op welke eenvoudige wijze wij deze belangrijke insecten kunnen helpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: