Adopteer een berm

Berm met kruidenmengsel zoals rode klaver

De bewustwording om biodiversiteit te vergroten in de lokale omgeving begint te leven in de samenleving. Waar vroeger gemeentes aangesproken werden om het gras wat vaker te maaien, hoor je nu vooral geklaag als er te veel en te vaak wordt gemaaid. Veel gemeentes hebben het vergroten en ondersteunen van de biodiversiteit onderdeel gemaakt van hun groenbeleid. Minder vaak maaien, gefaseerd maaien en afvoeren van het maaisel is vaak goedkoper en zorgt voor verschraling van de bodem. Deze verschraling komt de ontwikkeling van inheems kruidachtige planten ten goede. Je laat de natuur eigenlijk gewoon zijn ding doen en dan ontstaat er vaak wat moois. Door het maaisel enkele dagen te laten liggen kunnen de zaden en insecten eruit vallen en voor een nieuwe generatie zorgen. Het afvoeren daarna zorgt er voor dat er niet te veel voedingstoffen in de bodem komen. Er zit al genoeg stikstof in het milieu. Niet voor niets praten wij tegenwoordig over het stikstofprobleem.

Natuurmonumenten promoot als een paar jaar het Maai-Me-Nietje. Dit fraaie bordje ondersteunt het streven om bepaalde bermen minder te maaien om zo de aanwezige natuur de kans te geven om bloemen te gaan maken. Deze bloemen zijn voedsel voor veel insecten en wilde bijen. Onze ervaring is dat veel gemeentes open staan voor burgerinitiatieven zoals het adopteren van plantsoenen en bermen met als bedoeling de biodiversiteit te vergroten. Het aanleveren van een goed plan van aanpak en onderhoud is vaak voldoende om toestemming te krijgen voor het uitvoeren van het project. Vaak zijn gemeentes ook bereid om een deel van de kosten voor hun rekening te nemen. Nee heb je en ja kun je krijgen is hier het devies.

Het project wat wij doen is eigenlijk heel simpel. In overleg met de gemeente hebben wij het talud langs de sloot voor ons huis in onderhoud genomen en voeren wij het maaibeheer uit. In het najaar van 2020 hebben wij alles gemaaid, kruidenmengsel van de cruydhoeck voor drassige grond ingezaaid, Allium bollen en moerasplanten geplant. In het vroege voorjaar hebben wij nog eens goed gemaaid en het maaisel na enkele dagen afgevoerd om bodemverrijking te voorkomen. Het is nu mei en de eerste bloei is begonnen. Kruiden zoals rode klaver, fluitenkruid, gele boterbloem en de Allium bollen staan in bloei. Langs de slootkant zijn gele lis en watermunt aan het groeien. Pas na half juni zullen wij voor het eerst gaan maaien omdat dan de insecten, vogels en andere dieren een mooie schuilplaats hebben gevonden. Hun eerste broedsel hebben gelegd en verzorgd. De meeste vogels zijn dan ook uitgevlogen. Ieder jaar zal het talud mooier worden en dat is precies waar wij voor gaan. De bewoners en wandelaars in de straat stoppen regelmatig om het kleine stukje natuur te bewonderen. Ook de opzichter van de gemeente is langs gekomen om zijn complimenten te geven.

Wil je meer weten over je zelf zo’n project aan zou kunnen pakken, neem dan gerust contact op en creëer ook je eigen maai-me-nietje!

Gepubliceerd door René Bos

Door mijn werk als vakbekwaam hovenier heb ik de praktijk geleerd hoe belangrijk de wilde bijen voor onze leefomgeving zijn. De laatste 20 jaar is hun aantal samen met andere insecten met meer dan 70% afgenomen. Ik voel het het als een persoonlijke opdracht om de mensen om mij hen voor te lichten over wat er aan de hand is en op welke eenvoudige wijze wij deze belangrijke insecten kunnen helpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: